Er bestaat een mythe dat houten meubels het beste zijn als ze onaangeroerd zijn. Maar laten we reëel zijn en Yeats citeren: dingen vallen uit elkaar. En het is oké. Heel vaak bestaan gekoesterde stukjes historisch sentiment niet zonder extreme tussenkomst. Veel van de houten voorwerpen die zich in collecties en musea bevinden, worden beschermd door teams van conservatoren. Deze personen zijn gewapend met de training en uitrusting om beschadigde houten goederen na te maken en te herstellen in moeizame restauratieprocessen. Bij restauratie wil ik u kennis laten maken met de Wallace-collectie. De recente ‘Riesener-project’ brengt enkele van de meest gecompliceerde stukken van de 18e eeuw naar de 21e: online en in 3D. Denken Bridgerton voor houtbewerkers.
Het Riesener-project, vernoemd naar de gewaardeerde koninklijke meubelmaker Jean Henri-Riesener, omvatte ontelbare uren aan het restaureren van ongelooflijk gecompliceerde stukken. Dit project omvatte meer dan vijf jaar onderzoek en restauratie, waarvan een groot deel online beschikbaar is. Voor restauratieliefhebbers zijn er video’s van het intense inlegwerk en de analyse van geverfd hout en fineer.
De stukken van Riesener presenteren een aantal verschillende aspecten van pre-industrieel meubilair die vaak verkeerd worden begrepen. Er bestaat een mythe dat massief hardhout het beste is en alle fineer slecht. In werkelijkheid voegt fineer ongelooflijke veelzijdigheid toe aan het nut van een boom. Bochtige vormen, platte tafelbladen, gecompliceerde geometrische of transcendentale kunstwerken, het is allemaal mogelijk dankzij fineer. 18e-eeuwse stukken, zoals het werk van Riesener, bevatten vaak sierlijk gefineerde oppervlakken, waarvan sommige werden verwijderd en vervangen om de huidige politiek van die tijd weer te geven. Het werk in opdracht van Riesener staat tot op de dag van vandaag bekend als een van de meest verbazingwekkende decoratieve kunstwerken. En het is zeer waarschijnlijk dat ze alleen staan als resultaat van de intense en innovatieve restauratiebehandelingen.
Om The Riesener Project in de Wallace Collection te verkennen, bezoek hun site met interactieve video’s en spannende essays over geschiedenis, materialen en technieken.